مناطق بیابانی دارای ظرفیت های متفاوتی برای کشاورزی هستند . استان سمنان از استان هایی است که که بخش وسیعی از آن در مناطق گرم و خشک و کویری و در واقع لم یزرع قرار دارد . اما یکی از مناطقی است که اتفاقاً برای کاشت برخی از محصولات بسیار مناسب و ایده آل است. استان سمنان با توجه به اقلیم خاص خود دارای طیف وسیعی از محصولات جهت کاشت در اراضی خود است.
از نظر آب و هوایی و اقلیمی این استان بسیار متنوع بوده و در نواحی شمالی دارای مناطق جنگلی بسیار مرطوب و در نواحی جنوبی دارای نواحی کویری و کاملاً خشک میباشد. عمده فعالیت های زیستی و کشاورزی این استان نیز در نواحی شمالی آن متمرکز شده است.وجود نوار رشته کوههای البرز در شمال این استان و رطوبتی که از دریای خزر دریافت میکند باعث شده تا خط شمالی این استان دارای ظرفیتهای بسیار در کشت و کار کشاورزی باشد .همچنین مناطق مرکزی این استان نیز مناسب برای احداث انواع باغات دیم از قبیل تاکستان و یا باغات پسته و انار است.
عمده بارش های موجود در استان سمنان در زمستان به وقوع می پیوندد . از این منظر کشت پاییزه غلات دیم ( نظیر گندم و جو وکلزا ) در مناطق مختلف آن بسیار رونق دارد.این استان مجموعا ۱۹۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی را به خود اختصاص داده حدود ۶۰ هزار هکتار آن باغ، صد هزار هکتار آن زراعت و مابقی به صورت آیش مورد استفاده قرار می گیرد و در سالهای پر بارش تخت کشت دیم می رود.
این استان سرآمد برخی از از محصولات نظیر انار، پسته و انگور است که بخش وسیعی از آن به کشورهای خارجی نیز صادرات می گردد .همچنین انواع محصولات زراعی و باغی از جمله صیفی جات، ذرت، آفتابگردان، یونجه، انواع میوه جات و و گیاهان دارویی در استان سمنان قابلیت کشت دارند اما میزان تولید آنها کمتر از دیگر محصولات می باشد .
ما در مجموعه رسان آب به شما در شناخت بهتر و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی کمک خواهیم کرد.
شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزیوتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدیراحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.
محصولات باغی استان سمنان
استان سمنان با توجه به اقلیم خاص خود دارای طیف وسیعی از محصولات باغی جهت کاشت در اراضی خود است. این استان سرآمد برخی از محصولات باغی نظیر انار، پسته و انگور است.
استان سمنان مجموعا ۱۹۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی را به خود اختصاص داده است . که حدود ۶۰ هزار هکتار آن باغ، صد هزار هکتار آن زراعت و مابقی به صورت آیش مورد استفاده قرار می گیرد و در سالهای پر بارش تخت کشت دیم می رود. که حدود یک و نیم میلیون تن از انواع محصولات کشاورزی در این مجموع اراضی تولید و صادر می شود.
استان سمنان در تولید محصولات باغی ظرفیت خوبی دارد .به نحوی که سمنان جزو سه استان برتر کشور در تولید محصول انار، چهارمین تولیدکننده عمده پسته در کشور و حائز رتبه نخست از لحاظ میزان تولید زردآلو در کشور است .
وجود مناطق کویری با زمستان های سرد و تابستان های گرم این امکان را بوجود آورده تا در کنار وجود خاک های تقریباً شور، پسته به یک محصول استراتژیک باغی در این استان تبدیل شود.بیش از ۲۱ هزار هکتار از اراضی استان سمنان تحت کشت پسته است. محصول پسته به جز شهرستان مهدی شهر که شرایط اقلیمی تقریبا متفاوتی دارد در سایر شهرستان ها کشت می شود. پسته تولیدی در این استان علاوه بر تامین بخشی از نیاز داخل به سایر کشورها نیز صادر می شود.
۶ هزار هکتار از اراضی باغی استان سمنان به محصول انار اختصاص دارد . که اکثراً در شهرستان های سمنان و گرمسار تولید می گردد. مهمی که لازم بذکر می باشد ، این است که شرایط اقلیمی این استان باعث عرضه انواع ارقام انار با بهترین کیفیت به بازار می شود.
اکثر مناطق استان سمنان قابلیت کشت انگور را دارند.به خصوص در کمربند میانی این استان و نواحی شمالی تاکستان های وسیعی وجود دارد . شهرستان شاهرود سر آمد این مناطق است و رقم انگور شاهرودی یکی از ارقام معروف در ایران، بومی این منطقه می باشد.
هر ساله حدود ۳۵ هزار تن سیب در باغات استان سمنان تولید می شود . که در حدود سه هزار هکتار از اراضی باغی این استان به کشت سیب اختصاص دارد . که غالب این باغات سیب در شهرستان های سمنان و دامغان پراکنده هستند.
استان سمنان حائز رتبه نخست از لحاظ میزان تولید در واحد سطح و جزو استانهای برتر در تولید زردآلو در کشور است و بسطام و مجن بیشترین وسعت زیر کشت زردآلوی استان سمنان را دارا است.
استان سمنان و کشت گندم
در استان سمنان که جزو مناطق گرم و خشک و کویری می باشد ، کشت غلات مانند گندم با هدف کاهش وسعت کشت گیاهان آببر و خودکفایی در تولید گندم و تأمین خوراک دام انجام میشود .
میزان بارندگی سالیانه در برخی از مناطق استان سمنان به خصوص مناطق شمالی و مرکزی به نحوی است ، که امکان کاشت گندم را به شکل دیمی به کشاورزان می دهد .در حالی که کشت آبی گندم در استان سمنان بسیار محدود است و فقط در برخی از مناطق پر آب مانند مناطق شمال شرقی و یا شمال غربی این استان انجام می گیرد.
با توجه به میزان میانگین بارش سالیانه، سطح زیر کشت محصول گندم نیز تغییراتی پیدا می کند. اما به طور میانگین بیش از 22 هزار هکتار از وسعت اراضی کشاورزی آبی و 10 هزار هکتار از اراضی زراعی دیم در استان سمنان زیر کشت گندم می رود. که از این میزان سطح زیر کشت بیش از 102 هزار تن گندم از اراضی کشاورزی این استان از طریق کاشت آبی و دیم برداشت می شود . که شامل 89 هزار و 832 تن گندم از مزارع آبی و 12 هزار و 626 تن نیز از اراضی دیم این استان است.
شهرستانهای شاهرود و میامی از مهم ترین قطب های تولید گندم در استان سمنان هستند . که معادل 50 درصد از تولید کل گندم این استان در این دو شهرستان تولید می شود . بهترین گندم استان سمنان در کالپوش میامی تولید می شود . که سطح زیرکشت گندم آبی این شهرستان 6 هزار و 700هکتار و کشت دیم هشت هزار و 700 هکتار می باشد .
ما در مجموعه رسان آب به شما در شناخت بهتر و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی کمک خواهیم کرد.
شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزیوتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.
اهمیت توسعه کشت گلخانه ای در سمنان
سمنان استانی است که بخش اعظم آن را اقلیم خشک و بیابانی تشکیل میدهد . لذا خشکسالی میتواند سطح زیر کشت مزارع و باغات را بیش از استانهای دیگر تحت تأثیر قرار دهد در نتیجه کشت گلخانهای در سمنان بیشتر حائز اهمیت است.
اما با توجه به این شرایط حاکم در استان سمنان ، تعداد گلخانه های موجود دراین استان کمتر از میزانی است که که بتواند نیازهای استان سمنان را برطرف کند . به طوری که هم اکنون ۳۷ هکتار مجتمع گلخانهای در این استان زیر کشت است. که در مقایسه با سطح زیرکشت اراضی کشاورزی و زراعی استان سمنان که ۱۹۸ هزار هکتار است ، سطح کشت گلخانه ای این استان با این میزان، ناچیز محسوب میشود .
از ۳۷ هزار سطح زیر کشت مجتمع های گلخانه ایی استان سمنان ، حدود ۹۵ درصد به کشت خیار، سه درصد به کشت گوجه و مابقی به سایر محصولات سبزی و صیفی اختصاص دارد. که تولید سالانه محصولات گلخانهای در این استان بیش از ۳۰ هزار تن است.
یکی از موانع کشت گلخانهای در استان سمنان فقدان صرفه اقتصادی است. در بسیاری از نقاط این استان مانند کالپوش که هنوز کشاورزی به صورت دیم هم باقی است کشت گلخانهای چندان صرفه اقتصادی نداشته و همچنین رغبتی هم بین بهرهبرداران بخش کشاورزی در این زمینه وجود ندارد و در دیگر مکان های این استان نیز هزینه کشت گلخانهای بالا است.
اما ادر نهایت این مهم قابل توجه است که ، باید توسعه کشت گلخانهای در استان سمنان نهادینه شود . چرا که صرفهجویی در مصرف آب، افزایش تولید در واحد سطح و غیره را از برخی مزایای استفاده از کشت گلخانه می باشد . بنابراین با توسعه کشت گلخانهای در استان سمنان علاوه بر کاهش مصرف آب میتوانیم شاهد افزایش میزان محصول و افزایش کیفیت آن نیز باشیم .
استان سمنان ؛ بحران آب و سیستم های نوین آبیاری
استان سمنان از استانهایی است که با بحران آب مواجه هست و بیش از 98 درصد آب این استان در بخش کشاورزی مصرف میشود . از این رو نیاز هست تا اجرای سیستم های نوین آبیاری در سطح اراضی کشاورزی استان سمنان افزایش یابد.
به همین منظور طرح توسعه سامانههای نوین آبیاری با سرعت و بهطور جدی در استان سمنان در حال اجرا است. به نحوی که سامانه های نوین آبیاری در مدلهای قطرهای بارانی و کمفشار تا سال 1392 در حدود 16 هزار هکتار اراضی کشاورزی استان سمنان اجرایی شد. اما امروزه سطح اراضی کشاورزی مجهز به سامانه های نوین آبیاری در استان سمنان به ۳۶ هزار و ۳۵۲ هکتار افزایش یافته است . که بیشترین طرحهای انجامگرفته آبیاری نوین برای شرق استان سمنان شامل شهرستان های دامغان، شاهرود و میامی بوده است.
که از میان مدلهای مختلف سامانههای نوین آبیاری در ارزیابی کشاورزی استان سمنان، مدل قطرهای بیشترین سهم را دارد و تا کنون بیش از ۲۲ هزار و ۶۳۵ هکتار از این اراضی در استان سمنان به سیستم آبیاری قطرهای مجهز شدهاست. همچنین در حدود هفت هزار و ۷۲۹ هکتار از اراضی کشاورزی استان سمنان نیز سیستم آبیاری بارانی اجرا شده است. بیش از پنج هزار و ۹۹۸ هکتار از اراضی کشاورزی استان سمنان نیز تا کنون مجهز به سامانه آبیاری کمفشار شدهاند.
صرفهجویی در مصرف آب، بینیاز شدن به تسطیح اراضی، توزیع یکنواخت آب در مزرعه، افزایش کمی و کیفی محصول و سهولت در انجام عملیات زراعی برخی از مزایا سامانه های نوین آبیاری می باشد. همچنین جلوگیری از سله بستن و حفظ پوکی خاک، کاهش رشد علفهای هرز و هزینههای کارگری از دیگر ویژگیها و مزایای این سامانههای آبیاری به شمار میرود.
ما در مجموعه رسان آب به شما در شناخت بهتر و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی کمک خواهیم کرد.
شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزی
رسان آب
لوله واتصالات کشاورزی وصنعتی
مشاوره: 09001051369