استان قم در عرصه کشاورزی

  • modir

  • 02 مرداد

  • رپورتاژ آگهی

blog-details

 

قم یک استان کویری و دارای محدودیت‌های آبی فراوانی است . اما این استان به عنوان یکی از استان های کویری ایران ظرفیت های کشاورزی فراوانی دارد . با وجود همه محدودیت‌های آبی، هفت دهم محصولات کشاورزی و باغی کشور در این استان تولید می‌شود.

قم دارای آب و هوای گرم و خشک است . نواحی کوهستانی استان غالباً در قسمت جنوبی و جنوب غربی این استان واقع شده است و هر چه به سمت شمال و غرب به استان پیش می‌رویم دشت های کویری بیشتر نمایان می شود.

کشاورزی در استان قم در سالیان اخیر با ورود دانش روز دنیا دچار تغییر و تحول فراوانی شده و پیشرفت چشمگیری کرده است. توجه کشاورزان این استان به روش های کشت نوین و سازگار با آب و هوای گرم و کویری و همچنین توجه به کمبود منابع آبی در استان سبب شده تا کشت های جدیدی در این استان انجام گردد . که علاوه بر افزایش سود کشاورزان امکان کاشت در این مناطق را نیز داشته باشد.

در استان کویری قم حدود 64 هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد که 87 درصد آن مربوط به اراضی زراعی و حدود 13 درصد آن متعلق به اراضی باغی است . از این میزان سطح زیر کشت در استان قم 800هزار تن محصول تولید می شود .

عمدهٔ تولیدات کشاورزی استان قم غلات ۶۳ درصد، محصولات صنعتی ۲۰ درصد، نباتات علوفه ۱۰ درصد، و محصولات جالیزی ۶ درصد است. محصول عمدهٔ کشاورزی این استان هم گندم و جو می‌باشد .در اواخر زمستان و اوایل بهار کشت آن‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است. هم‌چنین قم یکی از مناطق مهم کشت انار در ایران به‌شمار می‌رود و زمین‌های قدیمی اطراف شهر قم از دیرباز به کشت پنبه اختصاص داشته‌است.

حدود ۲۰ درصد از اراضی کشاورزی استان را باغات تشکیل می‌دهند. عمده باغ‌های استان قم در مناطق معتدل و کوهستانی جنوب و غرب استان پراکنده‌اند. عمدهٔ محصولات تولیدی باغات استان میوه‌هایی چون فندق، گلابی و گیلاس هستند. همین‌طور میوه‌های انار و پسته نیز در باغ‌های مناطق مرکزی استان پرورش می‌یابند.

در نهایت لازم به ذکر است که کشاورزی در قم سنتی نیست و کاملاً صنعتی و بر پایه دانش است، بهره برداران و کشاورزان قمی با علم روز آشنا هستند و از آخرین دستاوردهای علمی استفاده می‌کنند، اگرچه سطح زیر کشت این استان کم است اما رتبه‌های برتری دارد که نشان‌دهنده بهره‌وری و تکنولوژی است.

 

شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزیوتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.

www.rasanab.com

محصولات زراعی و باغی استان قم 

استان قم به لحاظ اقلیمی در منطقه‌ای گرم و خشک و کویری قرار دارد، لذا کشاورزی در این استان کار سخت و طاقت فرسایی است.اما کشاورزان قمی در زمینه تولید محصولات زراعی و باغی در کشور سرآمد هستند.

در حال حاضر 41 هزار هکتار زراعت و 22 هکتار باغات در قم وجود دارد که 7 دهم درصد محصولات باغی وکشاورزی کشور در این استان تولید می شود . عمده کشت زراعی در قم، جو و سپس گندم و کلزاست . در مورد محصولات باغی، مهم‌ترین کشت موجود در استان قم  پسته است  که بسیار مرغوب و با کیفیت است .

 در ادامه به معرفی مهمترین محصولات کشاورزی قابل کشت در این استان خواهیم پرداخت :

محصولات زراعی

با توجه به کمبود منابع آبی در این استان، گندم و جو  از جمله محصولات بسیار پرطرفدار در بین کشاورزان این استان است. این محصول که غالباً به صورت دیمی در استان کاشت می شوند، تامین کننده بخشی از خوراک دام مورد نیاز استان نیز می باشند. چیزی حدود ۶۰ درصد از کل محصولات کشاورزی تولید شده در استان قم مربوط به این دو محصول است.

کلزا پس از گندم و جو سومین محصول مهم تولیدی استان قم است و در سالیان اخیر نیز توجه بیشتری به آن جلب شده است. استان قم یکی از اماکن مناسب برای کشت و پرورش  گیاه کلزا است.  زیرا  این دانه روغنی نیاز آبی کمی داشته و در دشت های دارای آفتاب فراوان و گرم به خوبی پرورش پیدا می کند و  شوری خاک نیز بر روی کلزا همانند سایر گیاهان ایجاد خسارت شدید نمی کند.

صیفی جات

استان قم در تولید صیفی جات نیز پیشرو است. مزارع بزرگ صیفی جات به خصوص هندوانه کاری های وسیع در استان قم مشاهده می شود که منابع آبی آنها از چاه های بسیار عمیق است آن تامین می‌شود.  علی رغم اینکه محصولات صیفی در این استان کشت می‌شود اما برای توسعه کشاورزی در این منطقه به هیچ عنوان توصیه نمی گردد.

محصولات باغی

پردرآمدترین محصول کشاورزی قم پسته است  .با توجه به کمبود منابع آبی و خاک دارای شوری بالا در اکثر نواحی استان قم بسیاری از کشاورزان و تغییر کاربری زمین‌های خود را تحت کشت  درخت  پسته قرار داده اند. در نواحی شمالی و غربی این استان باغات بزرگ پسته مشاهده می شود.

تولید گندم در استان قم

با توجه به کمبود منابع آبی دراستان قم ، گندم و جو از جمله محصولات بسیار پرطرفدار در بین کشاورزان این استان است. این دو محصول که غالباً به صورت دیمی در استان کاشت می شوند، تامین کننده بخشی از خوراک دام مورد نیاز استان قم نیز می باشند. چیزی حدود ۶۰ درصد از کل محصولات کشاورزی تولید شده در استان قم مربوط به این دو محصول است.  آب و هوای خوب و بارش‌های بهاره به خصوص در فروردین‌ماه می‌تواند در افزایش سطح تولید این محصولات راهبردی نقش بسیار موثری داشته باشد.

گندم از جمله مهمترین محصولات کشاورزی است که تولید هرچه بیشتر آن موجب خودکفایی و تامین امنیت غذایی مردم است .حدود ۳۰ هزار هکتار از اراضی این استان تحت کشت گندم و جو است که سهم جو از این بین بسیار بیشتر است.  ۲۳ هزار هکتار از مزارع کشاورزی استان قم زیر کشت جو و ۶ هزار و ۳۰۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی قم نیز زیر کشت گندم آبی و دیم است.۵ هزار هکتار از محصول گندم قم آبی و یک هزار هکتار سطح زیر کشت آن دیم است . که به طور میانگین در هر سال زراعی  ۲۰‌هزار تن محصول گندم در استان قم برداشت می شود .

زمان برداشت گندم در قم از اواسط اردیبهشت ماه تا پایان خردادماه است. کیفیت گندم تولیدشده در قم مطلوب است،‌ همچنین کشت این محصول بیشتر در جعفرآباد این استان صورت می‌گیرد و کشاورزان بومی منطقه در این زمینه مهارت خاصی دارند. گندم مورد نیاز استان قم در سیلوی بِتُنی ۱۱۰هزار تُنی شهید آصف نخعی که در جنوب غربی شهر قم در محور قم ـ سلفچگان قرار دارد، ذخیره می‌شود.

 

شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزیوتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.

www.rasanab.com

استان قم موقعیتی ممتاز برای توسعه کشت گلخانه ای

با توجه به محدودیت منابع آبی و همچنین تغییرات دمایی سال‌های اخیر، کشاورزی سنتی در قم با چالش های‌ جدی بسیاری مواجه‌ است . در چنین شرایطی این کشت گلخانه‌ای است که با کاهش چشمگیر مصرف آب و امکان مدیریت شرایط محیطی، نقش مهمی در حفظ کشاورزی این استان فراهم می‌کند.

 

قم از جمله استان‌های گرم و خشک کشور به حساب می‌آید و کشاورزی در آن با مشکل محدودیت‌ دسترسی به منابع آبی و تغییرات شدید دمایی مواجه‌ می‌باشد، استفاده از کشت‌های گلخانه‌ای برای تولید محصولات کشاورزی، اهمیت بیشتری دارد. به همین منظور گسترش کشت‌های گلخانه‌ای در قم از جمله برنامه‌های مهم در راهبرد تغییر الگوی کشت استان است.

قم، موقعیت ممتازی برای توسعه کشت گلخانه ای دارد .  قرار گرفتن قم در منطقه مرکزی ایران و دسترسی آن به بازارهای عمده مصرف محصولات کشاورزی کشور، نکته دیگری است که توجیه اقتصادی توسعه کشت گلخانه ای در آن را بالا می برد.

اکنون سطح زیر کشت گلخانه‌های فعال در استان قم حدود ۶۵ هکتار است.  ۱۵ هزار تُن انواع سبزی و صیفی در قالب این نوع کشت در این استان تولید و به بازار عرضه می‌شود. اما با وجود مزیت های کشت گلخانه ای باید محدودیت ها را نیز در نظر داشت. از جمله این که همه مناطق قم برای احداث گلخانه مناسب نیست و بیشتر باید کشت‌های گلخانه‌ای در بخش‌های کوهستانی این استان که آب آن دارای کیفیت بهتری است انجام شود.

با توجه به شرایط اقلیمی و تنش های محیطی، توسعه کشت گلخانه ای در استان قم بسیار مورد توجه می باشد . همچنین که  کیفیت محصولات گلخانه‌ای تولیدشده درقم مرغوب است.  پس می توان در نظر داشت که این استان در آینده نزدیک به یکی از مهمترین قطب های مهم کشت گلخانه ای کشور تبدیل می شود.

سامانه‌های نوین آبیاری راه توسعه کشاورزی قم

توسعه و افزایش راندمان در تولید محصولات کشاورزی در قم به دلیل قرار گرفتن در محدوده کم آب و خشک کشور فقط با  اجرای سامانه‌های نوین آبیاری امکان‌پذیر است. کشاورزان این استان به دلیل محدودیت‌های منابع آبی در قم تحت‌فشار هستند . به همین دلیل اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در مزارع و باغ‌ها که منجر به کاهش قابل‌ توجه هدررفت آب می‌شود‌ یک ضرورت انکارناپذیر است.

یکی از مهمترین چالش های کشاورزی در استان قم محدودیت منابع آبی است .

استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری موضوعی مهم در ارتقا بهره‌وری فعالیت‌های کشاورزی است .با توجه به وضعیت بارندگی در استان قم و هم‌چنین محدودیت منابع آبی ، مدیریت بهره‌وری در زمینه مصرف آب در این استان اهمیت دارد . بنابراین بهره‌گیری از منابع موجود به صورت اصولی و هم‌چنین خروج از روش‌های سنتی کشاورزی و رفتن  به سمت تغییر سیستم آبیاری نوین و اصلاح الگوی کشت بهترین گزینه در مناطق کویری از جمله استان قم به شمار می‌رود.

یک سوم کشاورزی قم، تحت سامانه‌های نوین آبیاری می باشد.

چند سالی می‌شود که سیستم‌های آبیاری نوین شامل تحت فشار، کم فشار و قطره‌ای جایگزین روش‌های سنتی آبیاری در قم شده است.در استان قم تقریبا حدود 20 هزار هکتار از اراضی  باغی و زراعی با استفاده از روش های نوین آبیاری میشود و تقریبا 1 هزار و 500 هکتار هر سال به این میزان افزوده میشود.

بیشترین میزان سیستم‌های آبیاری نوین استان قم در شهرستان جعفرآباد است. مزرعه امینی در منطقه محمدآباد شهرستان جعفرآباد با ۸۸ هکتار اولین مزرعه‌ای در قم است که به طور کامل تحت سیستم‌های آبیاری نوین قرار گرفته است.

شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزیوتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.

www.rasanab.com

کشت بهاره و پاییزه محصولات زراعی در استان قم

استان قم به عنوان یک استان نیمه کویری، دارای محدودیت های فراوان برای کشت و زرع انواع گیاهان است. اما این استان پتانسیل های خاص خود را برای کشاورزی دارد و  کشاورزان این استان مهارت بالایی در فرآیند تولید محصولات زراعی دارند.

کل اراضی قابل کشت قم معادل 105 هزار و 730 هکتار است.مجموع کشت سبز این استان شامل 20 هزار هکتار باغ و 42 هزار هکتار زراعت شامل 17 هزار و 531 هکتار کشت جو، پنج هزار و 675 هکتار کشت گندم آبی، 2 هزار و 346 هکتار کشت کُلزا و بقیه سطح زیر کشت به محصولات یونجه، ذرت، پنبه و صیفی جات اختصاص یافته است.میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان قم در سال برابر 745 هزار تُن شامل 425 هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و 208 تن آبزیان و 320 هزار تن محصولات دامی است.

در این مقاله از رسان آب به بررسی کشت بهاره و پاییزه محصولات زراعی در استان قم می پردازیم . با ما همراه باشید.

کشت بهاره در استان قم

کشت بهاره در قم با هدف تولید محصولات راهبردی همچون گندم و جو در مناطق مختلف استان انجام می گیرد . سیب زمینی، چغندر قند و ذرت جزو محصولاتی هستند که کشت آنها در اراضی زراعی این استان در فصل بهار انجام می شودحجم قابل توجهی از کشت های بهاره در استان قم از اسفندماه آغاز می شود و اگر بارش ها خوب و مناسب باشد،  وضعیت مزارع عالی می‌شود. .کشت انوع سبزیجات و گوجه فرنگی در این استان  ، نیز از اواخر فروردین ماه و نیمه دوم اردیبهشت ماه آغاز می شود.

کشت پاییزه در استان قم

سطح بارندگی‌ها در فصل پاییز در این استان بالاتر از سایر ایام سال است و به همین دلیل اگر فرایند کشت محصولات کشاورزی در این ایام انجام شود،‌ کشاورزان با آسودگی بیشتری به منابع آبی دسترسی خواهند داشت.‌ همچنین دمای هوا در این فصل برای بسیاری از کشت‌ها مناسب است و محصولات با خسارت‌های کمتری از نظر تنش‌های محیطی مواجه می‌شود.به همین منظور یکی از راهبردهای تعیین‌شده برای توسعه کشاورزی این استان، افزایش کشت‌های پاییزه و کاهش کشت‌های تابستانه در قم است.

روند کشت پاییزه در استان قم از ابتدای مهرماه آغاز می شود.در کشت پاییزه این استان،‌ محصولات راهبردی همچون غلات،‌ گندم،‌ جو و دانه‌های روغنی کلزا تولید می‌شود.سطح زیر کشت پاییزه این  استان   ۳۰ هزار هکتار است که ۲۵ هزار هکتار از این اراضی زیر کشت جو، چهار هزار هکتار گندم و هزار هکتار نیز زیر کشت کلزا می‌رود. همچنین  کشت‌های جدید از جمله تریتیکاله، چغندر علوفه‌ای و کاملینا در کشت پاییزه این استان  در حال بررسی می باشد .

 

 

ما در مجموعه رسان آب به شما در شناخت بهتر و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی کمک خواهیم کرد.

https://rasanab.com/wp-content/uploads/2022/04/rasanab-logo.png

شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزی

وتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی

راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.

www.rasanab.com

رسان آب       

لوله واتصالات   کشاورزی وصنعتی     

مشاوره: 09001051369 

 

 

;