عملکرد استان یزد در کشاورزی وباغداری

  • modir

  • 02 مرداد

  • رپورتاژ آگهی

blog-details

 

استان یزد با وجود عرصه هاي گوناگون خشک و  بياباني در حال حاضر يکي از مناطق عمده توليد انواع محصولات باغي، زراعي و گلخانه اي ايران است . که علاوه بر تامين نيازهاي خود بخشي از توليدات آن هم روانه بازار ساير استان‌ها و خارج از کشور مي‌شود .

به دليل خشکي آب و هوا و کم بودن ميزان بارندگي بين استان‌هاي ايران کمترين منبع آب کشاورزي در استان یزد قرار دارد. با این حال ، از نظر  استفاده مناسب از منابع آب در کشت محصولات باغي و زراعي، عملکرد مناسبي داشته است . کشاورزان اين استان که همواره با محدوديت آب مواجه بوده‌اند، اما از شيوه‌هاي مناسبي در طول تاريخ براي استفاده از آب به کار برده‌اند.

در استان یزد  ۱۱۲ هزار هکتار اراضی قابل کشت وجود دارد . که ۳۲ هزار و ۳۵۴ هکتار آن(معادل ۲۹ درصد) زراعی و  ۷۹ هزار و ۶۴۶ هکتارآن  (معادل ۷۱ درصد) به کشت محصولات باغی و گلخانه ای اختصاص دارد . استان یزد در توليد روناس رتبه نخست، محصولات گلخانه‌اي رتبه دوم، پسته رتبه سوم، زردآلو رتبه چهارم، انار رتبه پنجم، زعفران رتبه ششم، خرما رتبه هشتم و زيتون رتبه نهم کشور را داراست . که کسب اين جايگاه براي استاني که در کانون کوير مرکزي ايران قرار دارد و از نظر ميزان بارش در رتبه آخر يا يکي مانده به آخر کشور قرار مي‌گيرد، بسیار قابل توجه و تقدیر می باشد.

عمده محصولات کشاورزي استان یزد به ترتيب در شهرستان هاي خاتم و ابرکوه توليد مي‌شود. محصولاتي همچون گندم، ذرت، زرد آلو، انار، بادام، پسته، انگور و غيره در اين شهرستان ها توليد مي‌شود و اغلب با شهرستان‌هاي شمال فارس مبادلات کشاورزي خود را انجام مي‌دهند.

 

 

 لوله و اتصالات کشاورزی 

ما در خدمت شما هستیم! با ما، بهترین تجربه در خرید اتصالات کشاورزی را داشته باشید محصولات با کیفیت و قیمت مناسب در انتظار شما هستند برای اطلاعات بیشتر و سفارش، با شماره زیر تماس بگیرید:.

 09001051369  www.rasanab.com

 

عمده سطح زیرکشت محصولات زراعی و باغی استان یزد

بخش كشاورزي در استان یزد از اهميت خاصي برخوردار مي‌باشد. چرا که كشاورزي در مناطق كويري چون استان يزد، علاوه بر نقش معيشتي و اقتصادي كه در جامعه دارد، عامل اساسي استمرار حيات نيز است .

استان یزد  دارای 112 هزار هکتار اراضی قابل کشت است . که 32هزار و 354 هکتار آن(معادل 29 درصد) زراعی و 79 هزار و 646 هکتارآن  (معادل 71 درصد) به کشت محصولات باغی و گلخانه ای اختصاص دارد . که بخش عمده درآمد کشاورزان در این استان  مربوط به باغبانی و کشت محصولاتی مانند پسته، انار، زردآلو ، زعفران و گیاهان دارویی است.

عمده سطح زیرکشت محصولات زراعی و محصولات باغی استان یزد

عمده سطح زیرکشت محصولات زراعی استان  یزد اختصاص به گندم،  جو،  علوفه و  ذرت دارد. با وجود عرصه های بیابانی بیشتر محصولات باغی با توجه به تنوع اقلیم گرمسیری  و سردسیری در این استان تولید می شود. که عمده محصولات باغی شامل پسته ، بادام ، زیتون ، زردآلو ، انار ، زغفران ، گل محمدی و انواع گیاهان دارویی است.

مهم ترین محصول باغی این استان پسته است . که با حدود 42 هزار هکتار سطح زیر کشت پسته این استان، استان یزد 17/5 درصد تولید پسته کشور را تامین می کند.

انار یکی دیگر از تولیدات باغی این استان محسوب می شود . که یزد جایگاه چهارم کشور را در تولید انار با 6500 هکتار و 93 هزار تن تولید داراست.

یزد در تولید محصولات باغی با  2هزار و 452 هکتار باغات زیتون از 79 هزار هکتار محصول باغی این استان، از نظر سطح زیرکشت و تولید این محصول، نهمین استان تولید کننده زیتون کشور محسوب می شود.

۱۴ رقم گیاه دارویی در استان یزد کشت می‌شود که عمده آن زعفران، به لیمو، آویشن، نعناع فلفلی، مریم گلی، گل گاوزبان، شاتره، کاسنی، گل محمدی و زیره است. زعفران تولیدی در این استان به دلیل شرایط آب و هوایی و خاک مناسب، از کیفیت بالایی برخوردار است و یزد رتبه ششم تولید این محصول را در کشور دارد.

همچنین  یزد در تولید زردآلو و قیسی رتبه پنجم کشور و در تولید خیار سبز گلخانه ای با 27 درصد تولید کل کشور جایگاه نخست را دارد.

در نهایت باید این مهم را در نظر داشت که ، تأکید بر تولید محصولات کم آبخواه و بهینه سازی و مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی ضمن تدوام فعالیت و تولید محصولات کشاورزی، تداوم حیات در این خطه از کویر مرکزی ایران را نیز تضمین می کند.

 عملکرد بسیار خوب یزد در کشت گلخانه ای

یزد به عنوان استانی واقع در کویر مرکزی ایران که به دلیل کاهش باران و خشکسالی‌های پی در پی با مسئله کم آبی روبرو  است.اما از نظر بهره وری عملکرد بسیار خوبی در حوزه کشاورزی دارد و با اصلاح الگوی کشت با بیش از دو هزار هکتار گلخانه صیفی و سبزی، توانسته در رتبه دوم تولید این محصولات قرار گیرد. که علاوه بر تامین نیاز داخلی در عرصه صادرات نیز تاثیر بسیاری داشته باشد.

سطح زیرکشت و تولید محصولات گلخانه‌ای استان یزد

سال ۱۳۹۲، سطح زیرکشت محصولات گلخانه‌ای استان یزد هزار و ۱۶۰ هکتار بوده ، که این عدد با ۸۰ درصد افزایش به ۲ هزار هکتار رسید. که این استان از لحاظ سطح زیر کشت گلخانه ها در رتبه چهارم بعد از تهران ، کرمان و اصفهان قرار دارد و عمده گلخانه های این استان در شهرستان های یزد و اشکذر می باشند.

همچنین تولید محصول گلخانه‌ های این استان که در سال ۱۳۹۲، ۳۴۸ هزار تن بود نیز هم اکنون با حدود ۶۴ درصد افزایش به ۵۷۰ هزار تن رسیده است . که معادل ۲۰ در صد از محصولات گلخانه‌ای کشورمی باشد . بیشترین محصولات کشت شده در گلخانه‌های این استان خیار، فلفل دلمه‌ای، گوجه و بادمجان است . که از میان آن‌ها خیار و گوجه فرنگی دو محصول عمده هستند .که در فصل نخست عمدتا خیار کشت می شود و در فصل دوم سال زراعی نیز عمدتا گوجه کشت می شود. ۷۰ درصد  این محصولات گلخانه ای یزد به خارج از کشور صادر می شود .که کشورهای اوراسیا ، روسیه ، افغانستان  عراق ، قطر، عمان  و امارات وارد کننده این محصولات از استان یزد هستند .

باید در نظر داشت که هدف از کشت محصول گلخانه ای افزایش بهره وری آب، ایجاد ارزش افزوده بالا در عرصه اقتصادی ، توسعه صادرات غیرنفتی، تامین نیازهای استان و کاهش سطح زیرکشت گیاهان پرآبخواه است . که ظرفیت های استان یزد در توسعه کشت گلخانه ای بسیار مثبت است و می تواندالگوی مناسبی در این حوزه باشد.

 

 

 لوله و اتصالات کشاورزی 

ما در خدمت شما هستیم! با ما، بهترین تجربه در خرید اتصالات کشاورزی را داشته باشید محصولات با کیفیت و قیمت مناسب در انتظار شما هستند برای اطلاعات بیشتر و سفارش، با شماره زیر تماس بگیرید:.

 09001051369  www.rasanab.com

 

 

کشت های پاییزه در استان یزد 

بر خلاف روند رشد بسیاری از گیاهان که در فصل‌های بهار و تابستان کشت و برداشت می‌شوند، برخی از گیاهان هم هستند که در آب و هوای سرد قابلیت رشد دارند و به همین دلیل جز کشت های پاییزه محسوب می‌شوند.

استان یزد از استان هایی است که ،با وجود قرار گرفتن در کویر مرکزی ایران دارای کشت های پاییزه محصولات زراعی می باشد . در این استان ، در سطح حدود ۱۳ هزار هکتار اراضی محصولات پاییزه کشت می شود . که از این مقدار سطح زیرکشت ۹ هزار و ۲۰۰ هکتار به کشت گندم ، سه هزار هکتار به کشت جو و ۶۵۰ هکتار هم به کشت کلزا اختصاص دارد . کاشت این محصولات عمدتا از اول آبان ماه آغاز می شود و تا پایان آذرماه ادامه خواهد داشت . که تمامی اراضی زیرکشت پاییزه در استان یزد ، به صورت مکانیزه کامل و نیمه مکانیزه کشت می شوند .

زمان‌هایی که تقریبا کمترین تنش آبی را در اواخر تابستان و شروع فصل پاییز وجود داشته باشد ، کشت کینوا در استان یزد انجام می‌شود.  این گیاه نسبت به تنش‌های شوری و خشکی گیاه  مقاومی است و انتظار می رود که کشاورزان سطح قابل توجهی از مزارع خود را به کشت کینوا اختصاص دهند.

هدف  کشاورزان استان یزد ، تامین نان مورد نیاز مردم ، خوراک دام سبک و طرح خودکفایی روغن کلزا در کشت محصولات پاییزه است .  که بیشتر این کشت در شهرستان های خاتم ،  ابرکوه  و بهاباد قرار دارد. اما نکته حائز اهمیت که باید مورد بررسی قرار گیرد ، این می باشد که متاسفانه با توجه به کاهش آب‌های زیرزمینی و ادامه خشکسالی ها پیش بینی می شود سطح زیر کشت های پاییزه استان یزد حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش پیدا کند .

استان یزد نیازمند سیستم آبیاری نوین

یزد، استانی با اقلیم خشک است که به دلیل کم آبی، صرفه جویی و تلاش برای حفظ منابع آب در آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. یکی از بخش‌هایی که مصرف آب زیادی دارد، بخش کشاورزی است. بنابراین تلاش می‌شود تا با به کارگیری روش‌های مختلف، میزان مصرف آب در این بخش کاهش یابد.یکی از این روش ها استفاده از سیستم های نوین آبیاری می باشد . که در این مقاله از رسان آب به بررسی آن می پردازیم . با ما همراه باشید .

کل سطح زير کشت استان يزد 116 هزار هکتار است که از اين ميزان 80 درصد از اين اراضي مستعد اجراي سيستم‌هاي نوين آبياري هستند. از سال ۱۳۷۰ تاکنون برای استفاده و بهره وری بهتر از منابع آبی ۳۱ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی به سیستم‌های نوین آبیاری از جمله قطره‌ای، زیر سطحی، طیفی و کم فشار مجهز شده‌اند. که این امرموجب افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصد راندمان آبیاری شده است. بیشترین اراضی تحت پوشش آبیاری نوین در این استان مربوط به شهرستان‌های خاتم، ابرکوه و تفت است ، که از قطب‎‎های کشاورزی استان یزد محسوب می‏‏‌شوند.

عمده اراضی کشاورزی تحت پوشش آبیاری قطره‌ای در استان یزد باغات و به ویژه باغات پسته هستند. اراضی زراعی معمولاً دارای کشت‌های متراکم هستند و در مورد آنها باید از سیستم‌های بارانی استفاده ‏‏شود .که این روش در استان یزد با توجه به تبخیر، تعرق و وزش باد، راندمان بالایی ندارد.

سیستم آبیاری نوین در کنار مزایای خود چالش هایی نیز دارد که باید به آنها توجه شود . .  عدم ثبات قيمت لوازم، پيچيدگي فرايند اجراي طرح، نوسانات ساليانه اعتباري، پايين بودن توان مالي متقاضيان براي پرداخت خودياري و خرده مالکي کشاورزي از چالش‌هايي است که در اين حوزه ديده مي‌شود.

 

 

ما در مجموعه رسان آب به شما در شناخت بهتر و تهیه لوله و اتصالات کشاورزی کمک خواهیم کرد.

https://rasanab.com/wp-content/uploads/2022/04/rasanab-logo.png

شما میتوانید برای خرید لوله های خرطومی و اتصالات کشاورزیوتحویل در شهر خودتان به سایت رسان آب مراجعه بفرمائیدوخریدی راحت و مطمئن را تجربه بفرمائید.

www.rasanab.com

رسان آب       

لوله واتصالات   کشاورزی وصنعتی     

مشاوره: 09001051369 

 

;